Luka (16) nije želeo da se izmeri na vagi. Imao je svoje razloge. U PROFEX akademiju je došao sa 120 kilograma i nizom zdravstvenih problema. Posle dijagnostičkog pregleda utvrđeno je da ima veliku količinu masnog tkiva i višak tečnosti, a status muskulature i nivo razvijenosti motoričkih sposobnosti su mu bili ispod proseka za dete njegovih godina. Program je završio sa 40 kilograma manje.

Njegova majka Jelena objasnila je da se obratila profesoru dr Dušku Iliću u avgustu 2016. godine, kako bi pomogla sinu da reguliše prekomernu težinu.

“Moja dodatna zabrinutost je bila i zbog povišenog krvnog pritiska, koji je Luka imao tokom leta 2016 (160/100), kao i njegovog problematičnog ponašanja i navika ishrane. Hranio se impulsivno, krišom je jeo slatkiše, hiper kalorijsku hranu, i pio veće količine zaslađenih napitaka – kokakolu, fantu, energetska pića”, rekla je Jelena.

Prema njenim rečima, Luka je konstantno odbijao da proveri svoju težinu, tako da dok nije stao na vagu u PROFEX-u niko nije imao uvid u činjenicu da je imao šokantnih 120,7 kilograma.

“Mislim da je ceo program koji je tekao kroz osam meseci rada, a koji je profesor dr Duško Ilić vodio, bio usklađen i primeren Lukinoj situaciji. Da, Luka je imao krize i trebalo ga je podržati da iz kriza izađe i ne odustane. Tu su od instrumantalne važnosti bili treneri, osoblje iz dijagsnotiek i dr Vujić koji su Luki bili posvećeni i radili sa njime na visoko profesionalnom nivou.”

Ona je dodala da su prvi rezultati smanjenja telesne mase bili vidljivi vrlo brzo, posle tri, četiri nedelje u PROFEX-u, što je Luki dalo jaku motivaciju da nastavi dalje.

“Luka nije bio srećan u debelom telu, a meni je bilo teško da ga gledam takvog, jer sam osoba koja živi i propagira principe zdravog zivota. On je pokušavao da oslabi u nekoliko navrata, uz moju asistenciju, kada smo korigovali ishranu i povećali fizičku aktivnost. Nazalost, nije bilo rezultata”, rekla je Jelena.

Kako je istakla, svi u PROFEX-u su bili izuzetno stručni i posvećeni radu sa Lukom, a to je nekada značilo i implementaciju korektivnih mera. Gubitak kilograma uticao je da postane pozitivna osoba, usmerena na ciljeve u životu. U toku rada bilo je problema, od unosa veće količine tečnosti do psiholoških kriza, ali je u određenom trenutku to sve prevaziđeno.

“Želim da napomenem posebnost gospodina Miloša Ubovića, koji je uvek bio tu da izgovori pravu reč, koju je bilo potrebno čuti u datom momentu i koji je svojim razumevanjem situacije i razmenom informacija, pomagao da se uvek situacija na najbolji mogući način reši”, navela je Lukina majka i dodala da je beskrajno srećna što se njeno dete pravilno razvija. Sada je dostojanstven i zdrav mladić, zahvaljujući radu i posvećenosti dr Ilića i njegovog tima.

“Šta može jedna majka više da poželi nego da ima nasmejanog, samopouzdanog sina, koji odgovorno pazi na sebe i daje primer drugima. Transformacija koju je Luka doživeo je veoma značajna u mnogim segmentima ponašanja i zaista daje primer svojim vršnjacima u Srbiji i Engleskoj – da sve što se istinski želi, uz pravu podršku, može i da se ostvari ako se vredno radi”, rekla je Jelena.

 

(Na fotografiji Luka u društvu profesora dr Duška Ilića i majke Jelene)

Ona je dodala da je svaka poseta PROFEX-u bila nadahnuta pozitivnom energijom i jednostavnošću, iako se radilo o ne tako malom zahvatu kao što je gubitak 40 kilograma težine.

Luka je za vreme provedeno u našoj Akademiji smršao 36 kilograma, a kada je završio program još četiri kilograma.

Profesor dr Duško Ilić naglasio je da je u radu sa Lukom bilo mnogo psihofizičkih oscilacija i da je zbog toga bilo potrebno da svi, koji su bili uključeni u program, sarađuju konstantno 24 sata.

“Samo na taj način smo postigli da bilo kakav takozvani pad možemo da iznesemo zajedno, a da pri tom ostanemo sa malom količinom negativne kreacije. Izrazito mladi ljudi ne prihvataju pouku tek tako i na doboljno kvalitetan način. Vremenom, pobedili smo mnogo problema u neposlerdnom vežbanju i hranjenju, Luka se adaptirao na naše sugestije i u jednom trenutku taj posao je bio vojnički ispravan”, rekao je dr Ilić.

Profesor je dodao da je sa Lukom potrebno uraditi izuzetne finese u periodu koji dolazi, a koje se odnose na finalni oblik musculature koji će nositi u životu.

(Na fotografiji Luka sa trenirima PROFEX akademije)

Pratite nas: