Radnim danima: 6:00 – 20:00h Subotom: 8:00 – 15:00h

Profex Logo

NOVOSTI

Budite u toku sa svim najnovijim dešavanjima u vezi treninga, fizioterapije i PROFEX akademije.

PRAVILNA HIDRATACIJA KAO DETERMINANTA USPEHA U SPORTU I REKREACIJI

Duško Ilić

Prof. dr Duško Ilić, direktor i osnivač PROFEX Akademije, u saradnjisa “ДИВНА ВОДОМ” odgovarao je na pitanja predstavnika časopisa “Refresh Your Life – RYL” na temu važnosti pravilne hidratacije i izbora tečnosti koju konzumiramo

PROFESORE, KAKO ODREDITI KOLIKO JE TEČNOSTI ZAPRAVO DOVOLJNO NA DNEVNOM NIVOU?
“Brojni stručnjaci koji rade sa rekreativcima i sportistima govore da je za organizam potrebno da unosi što više tečnosti na dnevnom nivou. Da li je to baš tako? Sa druge strane, često se putem medija mogu čuti saveti da je na dnevnom nivou potrebno unositi između 2 i 3 litre vode. To je u najvećem broju slučajeva tačno, ali ne znači da čovek mora unositi toliku količinu tečnosti direktnom konzumacijom vode ili drugih napitaka. Ljudi često zaboravljaju da se i kroz hranu unosi određena količina tečnosti. Supe, čorbe, potaži i namirnice bogate vodom, poput voća i povrća, termički slabo obrađeno meso, bogate su vodom sa elektrolitima, mineralima i ostalim oligoelementima koji su neophodni našem telu. Odgovor na pitanje koliko tečnosti je zapravo dovoljno na dnevnom nivou možemo potražiti na individualnom nivou i za svakoga pojedinca.”

Divna voda

“U PROFEX Akademiji veliku pažnju posvećujemo raspodeli tečnosti na nivou ćelijskog aparata. Korišćenjem najsavremenije aparature, uz pomoć bioelektrične impedance, precizno ispitujemo ukupnu količinu tečnosti u vanćelijskoj i unutarćelijskoj sredini, pratimo promene i trendove preraspodele tečnosti iz nedelje u nedelju i edukujemo naše klijente i upućujemo ih koliko vode da konzumiraju u zavisnosti od načina života, količini fizičke aktivnosti i specifičnosti morfotipa kome pripadaju i drugih faktora. Naravno, nije važno samo koliko tečnosti se konzumira, već i kakav je njen kvalitet, da to bude što čistija izvorska voda.”
Kompletan intervju profesora Ilića pod nazivom “Pravilna hidratacija kao determinanta uspeha u sportu i rekreaciji” možete pročitati na LINK-u (RYL magazin 120. strana).

Najnovije vesti